Får
Åsenfår
Fårrasen vi har i Aspuddsparken kallas för Åsenfår och härstammar från byn Åsen i Dalarna. Då det är en svensk ras, som funnits under många år, räknas den till en av de svenska allmogefåren, det vill säga en lantras. Lantraser är viktigt att bevara då dessa raser levt så pass länge i sin miljö att de anpassat sig till den och dess specifika förutsättningar. Åsenfår utmärks för sina korta öron och korta svansar samt för sin härdighet och sina goda moders egenskaper, de sägs även vara kloka och ha lätt för att bli tillgivna familjemedlemmar. Till utseendet har baggarna horn och tackorna är kulliga (kulliga betyder att de är utan horn).
Vi har haft får i parken sedan år 1990 och döper dem efter namn ur sagornas värld. På hösten köper vi ibland in en bagge som betäcker tackorna så att vi till våren förhoppningsvis får lamm.
På grund av sin tjocka ull kan fåren vara ute året runt och på sommaren åker de på bete under några veckor och kommer tillbaka kring skolstarten.
Mer information om Åsenfår och andra lantrasfår hittar du på Föreningen Svenska Allmogefår.
Allmänt om får
Fåren har under ca 11 000 år försett oss med mjölk, ull, skinn och kött. Får har en stark flockkänsla och det kan ibland göra att de upplevs som impulsiva. Ett får kan tyckas rusa iväg helt utan anledning, men ofta kan du strax se att hela flocken har tagit till flykt då en individ blivit skrämd. De samlar sedan ihop flocken på en ny plats för att då återgå till att beta och idissla.
Åsenfår
Storlek: 40-55 kg hona
Dräktighet: 5 månader
Ungar per kull: 1-2 stycken
Medellivslängd: 12-15 år
Äter helst: gräs och sly
Mamma: tacka
Pappa: bagge
Barn: lamm
Visste du att... alla Åsenfår är vita, gråa eller svarta. Ullen varierar dessutom från rya till vadmal.
Djur & Kul AB, Hövdingagatan 18, 126 52 Hägersten, 08-19 99 15, info@aspuddsparken.se
Vardagar
8:30-17:00
(fiket är lunchstängt 12:30-13:30)
Lördagar och söndagar
9:00-16:00
(9:00-14:00 nov-feb)
Röda helgdagar och aftnar
9:00-14:00
Följ oss på Instagram för senaste bilderna